Elektrisch Schakelen

Terug naar opleidingen

Inleiding

Een cursus elektrisch schakelen biedt een uitgebreide kennismaking met de principes, methoden en toepassingen van elektrische schakelingen. Deze cursus is ontworpen om deelnemers te voorzien van een diepgaand begrip van elektrische schakeltechnieken, waaronder het ontwerpen, analyseren en construeren van diverse schakelingen. Van basisbeginselen tot geavanceerde concepten, deze cursus verkent de werking van elektrische componenten, hun functionaliteit binnen verschillende schakelingen, en biedt praktische ervaring om effectief te kunnen omgaan met schakelproblemen en ontwerpvraagstukken. Met de nadruk op zowel theoretische als praktische aspecten vormt deze cursus een essentiƫle bouwsteen voor diegenen die hun kennis en vaardigheden op het gebied van elektrische schakelingen willen ontwikkelen en toepassen.

Bestemd voor

De cursus is bedoeld voor diegene die als (storings)monteur in aanraking komt met schakel- en besturingskasten, maar geen kennis van industriƫle elektrotechniek heeft.

Doel

Na het afronden van de cursus elektrisch schakelen ben je in staat om storingen te zoeken en te verhelpen, kun je hoofd- en stuurstroomschema’s lezen en beschik je over voldoende vakkennis ten aanzien van de werking van elektrische motorbesturingen.

Toelatingseisen

Basiskennis elektrotechniek

Cursusinhoud

1. Basiselektriciteit: Begrip van elektrische stromen, spanning, weerstand en vermogen.
2. Schakelingen en componenten: Kennis van verschillende componenten zoals schakelaars, relais, zekeringen, contactors, enzovoort.
3. Schakeltechnieken: Het leren ontwerpen, bouwen en analyseren van elektrische schakelingen voor verschillende doeleinden.
4. Schakelschema’s lezen en maken: Begrijpen van elektrische schema’s en het kunnen maken van schema’s voor verschillende toepassingen.
5. Veiligheid: Belangrijke aspecten van veiligheid bij elektrische installaties, zoals het omgaan met elektrische stromen, het gebruik van beschermende uitrusting en het volgen van voorschriften en normen.

Cursusduur

5 dagen

Toetsing en afsluiting

De cursus wordt afgesloten met een afrondende (praktijk)toets.
Bij voldoende resultaat ontvangt de cursist een certificaat.

Cursus uitvoering

ROC Tilburg

Startdata

Ik wil me aanmelden
Nu aanmelden
Aanmelden voor Elektrisch Schakelen
Meer informatie
Neem contact met ons op
Vraag ons naar de mogelijkheden